Lípa Kapucínka v klášteře Zlatá Koruna ve finále ankety Strom roku 2021

Památný strom zlatokorunského kláštera se probojoval do finále ankety Strom roku 2021!

Lípa kapucínka byla zasazena počátkem 17. století. Je živým pamětníkem klášterního života, který zde ustal roku 1785.
Lípa roste u kaple Andělů strážných, nejstarší stavby kláštera ze 13. století. Pod lípou je umístěno několik laviček, které návštěvníci ocení především v letním období, kdy stín lípy poskytne příjemné posezení a rozjímání. Větší skupinky osob zkoumají mohutný kmen lípy, aby zjistily, kolik je potřeba lidí, aby ho celý objaly.
Je až neuvěřitelné, že se lípa dochovala do dnešních dnů. Zasazena byla v době rozkvětu kláštera, ale roku 1785 bylo rozhudnuto o jeho zrušení. Následovala éra továrních provozů, která ustala až počátkem 20. století. Naštěstí za celou dobu nikoho nenapadlo pokácení tohoto pozoruhodného stromu.
Proč se lípě říká Kapucínka? Její název je odvozen od tvaru kapuce, do které jsou stočeny některé listy. Začala se tedy šířit pověst, že když husité klášter roku 1420 vypálili, tak na této lipě oběsili několik místních mnichů. Lípa prý za mnichy truchlí a důkazem jsou právě kornoutovité listy. Tyto zvláštní listy rostou jen na některých větvích. Botanikové mají na původ těchto útvarů jiný názor a označují je jako listy kornoutovité, dědičný znak lípy velkolisté variety cucullata. Samotná lípa husitské napadení skutečně nepamatuje.
V průběhu 90. let 20. století obdržel tehdejší starosta obce dvě sazenky lip, které prý měly být rouby zdejší kapucínky. Starosta věnoval lípy klášteru a byly zasazeny na klášterním sadě. Teprve roku 2015 se na těchto nových lípách objevily listy kapucínky. Nyní tedy má Kapucínka pokračovatele.

Podpořte tento strom:
Pošlete DMS STROM1 30 na 87 777 nebo hlasujte na www.stromroku.cz
do 12.9. 2021! Cena DMS je 30 Kč, při on-line hlasování je minimální částka, kterou můžete darovat 30 Kč, ale lze zaslat i jakoukoli vyšší částku.
Pokud nemáte možnost nebo neumíte hlasovat online, tak v pokladně kláštera je speciální kasička pro naši lípu Kapucínku. Hlasy zašleme za Vás.

Fotografie ke stažení