Zámecké kuchyně
Podrobné informace
Kategorie:
Rok vydání:
Místo vydání:
Praha
Vydavatel:
Jazyk:
česky
Jazyk resumé:
anglicky
Počet stran:
231
ISBN:
978-80-7480-093-1
Tištěná verze
620 Kč
Rozebráno
Zámecké kuchyně v kontextu evropského vývoje
text: PhDr. Vítězslav Štajnochr, Ph.D.
odborná spolupráce: PhDr. Libuše Ruizová a Jitka Bukovjanová
Publikace je založena na systematickém výzkumu domácích i zahraničních hradních, zámeckých, palácových, dvorních a dalších historických kuchyní a na studiu písemných a ikonografických pramenů a domácí a zahraniční literatury. První část knihy je věnována archaickým kuchyním s otevřeným ohněm, především tzv. dýmnicím a polodýmnicím, a také kuchyňským krbům. Popsány jsou kuchyňské technologie vaření, dušení, smažení, pečení, roštění, rožnění, uzení a sušení v kuchyních s otevřeným ohněm a příslušné nádobí. Samostatné kapitoly jsou věnovány vzácně dochovaným topeništím s vhloubenými ohništi v polodýmných kuchyních. Druhá část je vymezena kuchyním s uzavřeným ohněm a vývoji sporáku, jsou zde podrobně popsány moderní sporáky zámeckých kuchyní na Bouzově, Frýdlantu, Hluboké, Jánském vrchu, Slatiňanech, Šternberku, Velkých Losinách, Žlebech. V třetí části jsou představena moderní kuchyňská zařízení s otevřeným ohněm, francouzský rožeň – rôtissoire, francouzská kamna k roštění ryb – grilloir a francouzský potager. Čtvrtá část publikace se zabývá sporákovým nádobím a dále francouzským nádobím měděným.
Obsah:
Úvod
I. Kuchyně s otevřeným ohněm
Dýmnice
- Archaické dýmnice
 - Dýmnice jednoprostorových domů
 - Dýmnice odvětrávané ventilačním otvorem nade dveřmi
 - Dýmnice s dýmnými okny
 - Dýmnice s ventilačními křídly vysokých oken
 
Polodýmnice
- Archaické polodýmné jizby
 - Koutové dýmníky
 - Panské dýmníkové kuchyně
 - Nikové kuchyně
 - Příruční nikové kuchyňky
 - Dymníkové kuchyně s centrální dispozicí
 - Černé kuchyně
 
Krby
- Kuchyňské krby
 - Vlašské krby otopné
 - Konstrukčně modifikované krby
 
Vaření a dušení na otevřeném ohni
- Kuchyňské kotle
 - Závěsné kotle
 - Otápěné kotle na trojnohé podstavě
 - Otápěné kotle s nožkami
 - Hrnce pro boční ohřev
 - Manipulace hrnců pro boční ohřev
 - Manipulace hrnců hřeblem
 - Vidlice k manipulaci hrnců
 - Hrnce s vyžlabeným hrdlem pro manipulaci vidlicí
 - Hrobcové hrnce
 - Hrnce pro kombinovaný ohřev
 
Smažení na otevřeném ohni
- Pánvice
 - Hrobcové pánvice s nožkami
 - Hrobcová podstava na pánvice
 - Stolní podstava na pánvice
 - Pánvice na smažení koblih
 
Pečení v dýmných a polodýmných kuchyních
- Pečení na ohništi s otevřeným ohněm
 - Nádobí k pečení na ohništi s otevřeným ohněm
 - Hrobcové poklopy
 - Hrobcové pekáče
 - Pece
 - Pečení masa v peci
 - Pecní párové mísy
 - Předkládání párových mís
 - Genetický význam párových mís
 - Pecní hrnce
 - Pecní vidlice, válečkové podjížďky, vozíky
 
Roštění v dýmných a polodýmných kuchyních
Rožnění v dýmných a polodýmných kuchyních
- Pečivo rožněné na trdlu
 
Uzení a sušení v dýmných a polodýmných kuchyních
- Uzení
 - Sušení
 
Polodýmné kuchyně s topeništěm s vhloubeným ohništěm
- Topeniště s vhloubeným ohništěm shora a zpředu otevřeným
 - Topeniště s vhloubeným ohništěm s roštem a popelníkem
 - Topeniště s vhloubeným ohništěm se čtvercovým či kruhovým ústím
 - Topeniště s vhloubeným ohništěm s roštem
 - Francouzské potagery
 - Nádobí k potageru
 - Topeniště pro velkoobjemové nádoby
 
II. Kuchyně s uzavřeným ohněm
- Komorová topeniště s uzavřeným ohněm
 - Otevřená topeniště s mobilními pláty
 
Sporáky
- Sporáky obecně
 - Litinové a plechové sporáky
 - „Vynálezci“ sporáku
 
Moderní sporáky zámeckých kuchyní
- Sporák kuchyně hradu Bouzov
 - Sporák kuchyně zámku Frýdlant
 - Sporák kuchyně zámku Slatiňany
 - Sporák kuchyně hradu Šternberk
 - Sporák kuchyně zámku Velké Losiny
 - Sporák kuchyně zámku Žleby
 - Dvojitý sporák kuchyně zámku Jánský vrch
 - Sporáky kuchyně zámku Hluboká
 - Zákoutí kuchařky v kuchyni zámku Velké Losiny
 - Vytápění ploten moderních sporáků
 - Tahové komíny
 - Kamnovce moderních sporáků
 - Sporákový francouzský réchaud
 - Pečící trouby moderních sporáků
 - Sporákové pekáče
 - Sušení potravin ve sporákových troubách
 - Sporákové skříně na příhřev pokrmů
 - Samostatné skříně na příhřev pokrmů
 - Sporákové ohřívače talířů
 - Nástěnné hrazdy k zavěšování kuchyňského náčiní
 - Francouzské sporáky fourneau de milieu
 
III. Moderní kuchyňská zařízení s otevřeným ohněm
Francouzský rožeň – rôtissoire
- Rožněné maso
 - Horizontální rožně
 - Vertikální rožně
 - Tepelné větrníky
 - Hodinové stroje
 - Rožňové pánvice – lèchefrites
 - Francouzský rožeň – rôtissoire v moderních zámeckých kuchyních
 - Bubnové rožňové skříně ke sporákům
 
Francouzská kamna k roštění ryb – grilloir
- Francouzská kamna k roštění ryb – griloir v moderních zámeckých kuchyních
 - Roštěné ryby
 
Francouzský potager
- Vaření na francouzském potageru
 - Roštění na francouzském potageru
 - Roštěné maso
 
IV. Sporákové nádobí
- Hrnce a kastroly s okružím
 - Plotnové hrnce a kastroly hrnčířské
 - Francouzské plotnové hrnce
 - Francouzský plotnový bojler
 - Francouzské plotnové kotle
 - Francouzské plotnové kotle s nožkami
 - Speciální tlakové hrnce
 - Universální plotnové hrnce průmyslové
 - Francouzské casserolles k dušení pokrmů
 - Francouzské litinové cocottes
 - Francouzské casserolles
 - Francouzské poklice – couvercles
 - Francouzské nádoby na omáčky
 - Bain-marie
 - Francouzská pánev poêle
 - Francouzský casserol poêlon
 - Francouzská pánev sauteuse
 - Francouzský casserol sautoir
 - Francouzská pánev friteuse
 - Francouzská pánev crêpier
 - Lyonská pánev – poêle lyonnaise
 - Francouzská braisière
 - Francouzská daubière k přípravě dušené pečeně
 - Francouzská daubière na vaření masa
 - Francouzská jambonière
 - Francouzská vana k vaření ryb – poissonière
 - Francouzská vana k vaření kambaly – turbotière
 - Francouzská daubière k vaření zeleniny
 - Francouzská daubière na vaření chřestu – daubière à asperges
 - Konvice na náhražkovou kávu
 
Resumé
Literatura
Prohlédněte si naše obchodní podmínky
Přečtěte si, jak nakupovat